Olej z czarnuszki 100ml

Olej z czarnuszki 100ml Zobacz większe

18,50 zł brutto

Nowy produkt

Więcej informacji

Olej z czarnuszki, pozyskiwany jest w procesie mielenia nasion czarnuszki, które są następnie tłoczone na zimno. Dzięki czemu nie traci cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Czarnuszka, nazywana również czarnym kminem to niewielkie ziarenka, które cechują się ostrym smakiem. Przez ostatnie lata była mocno zapomniana, jednak w ostatnim czasie ponownie zaczyna być przedmiotem zainteresowania wielu osób dbających o zdrowie.

Olej z czarnuszki wspomaga leczenie wielu dolegliwości, może być używany zarówno w gastronomi jak i w kosmetyce. 

Olej z czarnuszki - właściwości

  • Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • Ma działanie przeciwzapalne oraz przeciwskurczowe,
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • Łagodzi objawy alergii,
  • Chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi,
  • Nawilża i regeneruje skórę,
  • Likwiduje zaburzenia snu, łagodzi stresy i napięcia,
  • Pomocny w nieżycie żołądka, wrzodach żołądka, refluksie,
  • Wspiera działanie układu odpornościowego.

Olej z czarnuszki - zastosowanie

Jako środek spożywczy może być stosowany jako dodatek do:

  • sosów, 
  • zup,
  • sałatek,
  • smarowania pieczywa,
  • kaszy.

Ponadto zaleca się pić 1-2 łyżki dziennie przez osoby, które mają:

  • problem z egzemą i trądzikiem,
  • słabe i wypadające włosy,
  • poparzoną skórę w wyniku nadmiernego opalania,
  • podrażnioną, przebarwioną czy starzejącą się skórę,
  • problem ze stanami zapalnymi skory.

Jako kosmetyk:

  • Może być stosowany do masażu ciała, działa przeciwbólowo i rozluźnia mięśnie,
  • Do smarowania twarzy raz na tydzień,
  • Przy wypadaniu włosów dodając parę kropek do szamponu, można także wmasować parę kropel w skórę głowy tuż przed umyciem i pozostawić na około 30 minut, a potem umyć włosy. Efekty powinny być widoczne po 2 tygodniach stosowania. Pomoże odbudować włosy i pobudzić je do wzrostu.